Dag 4 september 2011, Budapest

Het leukste blijft gewoon om te proberen geen toerist te zijn en je tussen de Hongaren te begeven. Jammer dat we echt geen chocola van de taal kunnen maken.

Vandaag hebben we het fietsplan nog een stapje verder gebracht en we hebben besloten dat we gek zijn geworden. Nadat we gisteren een heel groot stuk van Pest + Margit eiland hebben gezien zijn we vandaag naar het aan de overkant gelegen Buda gefietst. Eerst wilden we de Kasteelberg bezoeken en zijn we daar omhoog geklommen. Ik moet zeggen dat fietsen over kinderkopjes toch niet zo’n succes is, zeker niet als je ook nog probeert uit alle macht de berg op te komen. Maar uit eindelijk kwamen wij boven en hebben we de Nationale Hongaarse Galerie bezocht. Een museum met louter Hongaarse kunstenaars. Heerlijke protserige middeleeuwse kunst die ik toch inspirerend vind vanwege de heerlijke perspectieven. En ook modernere kunst. Karoly Ferénzci vonden wij bijvoorbeeld heel interessant. Jammer genoeg lijken onze hersenen zich maar niet te willen vormen rond de Hongaarse klanken want er zijn ook erg veel dingen die we niet onthouden hebben puur omdat de naam uit onze gedachten bleef wegglippen. Dit geldt onder andere voor een andere schilder waarvan wij erg genoten hebben met prachtige donkere schilderijen.

Daarna hebben we een heel stuk bovenlangs castle hill gefietst om vervolgens stijl naar beneden te rammelen voor een glaasje hoognodige cola. Soms heeft een mens gewoon zoiets nodig, koud, nat en prikkelend. Vervolgens hadden wij het waanzinnige idee om naar een klein plekje op de kaart genaamd Citadella te fietsen. De lonely planet vertelde wel keurig waar deze Citadel te vinden was en ook op onze kaart konden we die vinden. Maar waar wij stom genoeg niet over hadden nagedacht was dat een citadel meestal op een hoger gelegen plek ligt. Of nou ja, we hadden wel bedacht dat het hoger zou liggen, maar nooit hadden we kunnen denken dat we voor deze Citadel naar het Liberty Statue zouden fietsen wat gezien vanuit Pest hoog afsteekt in de lucht. Sterker nog, wij dachten dat we daar niet eens op konden komen. Tot we boven waren en ineens naast dat standbeeld stonden. Of nou ja ineens…fietsen was er niet echt bij, onze longen waren, sportief als wij zijn, al lang uitgehoest op onze schoenen en na heel veel pauzes kwamen wij boven aan. Zo’n inspanning werkt louterend want wij vonden het uitzicht meer dan de moeite waard terwijl wij nu wij weer veilig beneden zijn tegen elkaar zeggen dat we nóóit meer zoiets gaan doen.

Budapest heeft voor mij twee gezichten. De mooie kant ooit natuurlijk gebouwd voor de Hongaren zelf, maar nu omgeven door hordes van een niet nader te noemen soort. En de rouwe, vervallen kant. De zwervers die je overal aantreft, oude vervallen gebouwen die ooit prachtig moeten zijn geweest, kapotte dingen, hardwerkende mensen. Ik houd er van om in een stad niet alleen de mooie kant te bekijken maar juist ook achteraf te gaan kijken en de dingen te zien die eigenlijk niet voor de ogen van de drommen bedoeld waren. Het verlangen om het land waar je bent, of de stad waar je bent, van binnen en van buiten uit te begrijpen grijpt mij elke keer weer. Natuurlijk zie ik nog alleen maar de buitenkant, jammer genoeg. Maar proberen dan tenminste van alles wat te zien, naar plekken te gaan waarin niet duizenden toeristenvoeten voren hebben geslepen is een groot verlangen.

Morgen vroeg gaat onze wekker weer en reizen we verder. We gaan op de fiets naar het station om vervolgens domweg 11 uur in de trein te gaan zitten op weg naar ons volgende avontuur in Roemenië.

Statue of Liberty op de top van de heuvel

Uitzicht vanaf Citadella

Uitzicht op Buda vanaf de sokkel van een standbeeld

Mooi huis

Mannen aan het werk aan de Donau

Een deur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s