Dag 7: Overpeinzingen in Brasov

De daken van Sighisoara

Het is altijd weer interessant om te merken hoe je ineens kunt veranderen als je op reis bent. Mensen die het perfect kunnen vinden kunnen soms niet samen reizen en mensen die perfect samen kunnen reizen hoeven in het algemeen niet de dikste vrienden te zijn. Dit om maar eens aan te geven hoe anders iemand kan zijn op reis. Wij hebben het gelukkig heel leuk samen maar dat wisten we al. Ik merk veranderingen bij mezelf en die vind ik altijd weer boeiend. Waarom wel op reis maar niet thuis?
Normaal ben ik een stresskip. Doodnormaal voor mij. Maar nu op reis voel ik geen greintje zenuwen. Weg is alles. Loop ik normaal al te stressen als ik de bus moet halen of de tram, nu regel ik alles op mijn dooie gemakje en ik maak me totaal niet druk.
Wat is er nu dan zo anders dan thuis? Waarom maak ik me nu niet druk, terwijl we die trein echt wel moeten halen aangezien we daar tickets voor hebben en het een lange reis is. Maar toch, toch maak ik me niet druk.
Het is de tijd, de tijd maakt het verschil. Mijn horloge is niet mee op reis en maar heel af en toe voel ik de behoefte om de tijd op te zoeken. Meestal uit noodzaak want het maakt ons niet uit of het 17.00 uur is als we honger hebben of pas 19.30 u, maar die treinen rijden echt wel op tijd. Maar nu hebben we tijd, we gaan op ons dooie gemakje naar het station, genieten daar net zo van de omgeving als op het pleintje in het stadje en kijken onze ogen uit. En die trein? Als die binnenkomt zijn wij daar al lang. Hebben we een praatje gemaakt met een Roemeen met maar 3 tanden en met een Spaanse uit Santiago de Compostella. En lang voor die trein binnenkomt hebben wij al vol verwondering gekeken naar die Roemenen die gewoon over het spoor naar de trein klimmen. En vanuit de trein zien wij nog net hoe twee Roemenen met een grote plant over de goederentrein klimmen die vlak daarvoor is komen binnenrijden en zo voor de trein kwam te staan waar die twee in moesten. Zouden die goederentreinen daarom trappetjes hebben? Later besef ik me ineens dat de enige weg naar het perron over het spoor was!
In Brasov zie ik tot mijn stomme verbazing zelfs mensen over het hek klimmen tussen twee spoorlijnen in. Blijkbaar is dat doodnormaal. Doodnormaal voor hun dan.
En door de tijd zie ik dat allemaal.

Sighisoara

Sighisoara

Koekhuisje Sighisoara

Toren van Sighisoara

Dankzij die tijd heb ik me ook geen seconden druk gemaakt toen we gingen schuilen voor de stromende regen die ons overviel in Brasov. We hebben rustig zitten wachten, meer dan een uur denk ik, voordat we besloten dat het droog genoeg was om verder te gaan. Wat wel jammer was was dat we de weg niet konden vinden en Aart een lekke band kreeg. Maar gelukkig bleken we toen al vlakbij te zijn. Nou ja al, we hebben dus dik een uur gedaan over een stukje van 10 minuten, we hebben de buitenwijken van Brasov gezien, die zijn niet echt de moeite waard (industrieel) en dus Aarts voorband stukgereden op een stoepje.

Gisterenavond wilden we in de pub van het hotel nog wat drinken, maar o wee…Voetbal! Alles was gereserveerd en we konden nog net een drankje drinken voor de wedstrijd begon. Onze kamer ligt recht boven de pub dus terwijl wij probeerden te slapen hoorden we gejoel en gejuich. Of misschien was het de teleurstelling want vanmorgen kwam ik er achter dat de Roemenen met 2-0 verloren hebben van de Fransen. Veel heb ik daar niet meer van meegekregen want ik ben met oordopjes in in slaap gevallen terwijl de wedstrijd nog bezig was.

Regen in Brasov

En vanmorgen 7.15 u zaten we aan het ontbijt, ik was om 6 uur al klaarwakker. Misschien geen wonder omdat we zo vroeg naar bed waren gegaan. Onze eerste missie na het ontbijt was de fiets repareren. Helaas konden we het wiel niet los krijgen en zagen we geen mogelijkheid om de band zelf te plakken. ’t is zo’n klein wieltje, je moet wel een beetje ruimte hebben. De receptioniste was ook erg geschrokken toen we de fiets mee naar boven wilden nemen naar onze badkamer, wat we ons wel konden voorstellen, dus dat hebben we maar niet gedaan. Ok dus niet zelf plakken. Zouden ze fietsenmakers hebben in Roemenië? Hoewel we hier en daar wel een fietser hebben gezien vroegen we ons dat sterk af. Maar op internet vonden we er eentje aan de andere kant van de stad en onze geschrokken receptioniste wilde ons maar al te graag (met de fiets de deur uit) helpen. Uiteindelijk na wat rondgebeld te hebben bleek er een fietsenmaker vlakbij te zijn. We werden nog gewaarschuwd dat we niet te veel moesten betalen. Ze dacht iets van 40 lei (10 euro). Maar die waarschuwing was totaal overbodig, de fietsenmaker gaf aan dat het ongeveer 15 lei ging kosten en dat we over een half uur terug moesten komen. Toen we na 45 minuten terugkwamen was hij inderdaad gerepareerd en hadden we een nieuwe binnenband. Hoera we kunnen weer fietsen! Zitten we daarom misschien binnen in de kamer? Of is dat omdat het een rustdag is en wij er niets voor voelen om in de rij aan te sluiten om een of ander iets van Vlad Tepes (Dracula) te gaan bekijken? Ja wij rusten uit, ik probeer mijn verkoudheid en mijn slijmbeursontsteking te verdrijven en Aart moet nog bijkomen van de schok van die lekke band (en twee valpartijen want hij is gelukkig helemaal niet eigenwijs en probeert alles zittend op de fiets te doen in plaats van af te stappen).

Tijd voor foto’s!!

Genieten van de repetitie van Brasovs Philharmonisch orkest

Kerkpleintje in Brasov

Brasov heeft sterallures

Brasovgroen

 

Advertenties

2 gedachtes over “Dag 7: Overpeinzingen in Brasov

  1. Vermoeiend is het wel, ja. Maar verlossing is nabij. Je loopt een of twee weken met je tong op je schoenen (of het wegdek) en dan komt er opeens een dag dat alles makkelijker gaat: je neemt fluitend een colletje van de derde categorie, je ontwijkt behendig de scherpe trottoirranden, de kapotte bierflessen en de gaten in het asfalt en je intussen geeft je ogen de kost en ziet duizend dingen die je zonder je fietsje nooit zou zien. Ik begrijp nu al niet meer hoe ik ooit zonder fiets grote steden heb kunnen bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s