Wasmand

20140316-001103.jpg

Op zolder staat een wasmand. Een wasmand met een kussen er in. Hij staat daar al heel lang en tijdenlang keurde ik ‘m geen blik waardig. Normaal als hij was geworden in mijn zichtsveld. Maar gisteren stond ik er naar te kijken en ik besefte dat het een stille getuigen was van wat hier op zolder ooit plaats vond. Getuige van de liefde.
In die wasmand sliep Lucas. Niet bij gebrek aan wiegje maar uit praktische overwegingen. De wieg was veel te groot en zwaar om naar zolder te tillen en in gezeul met de wagenbak hadden we geen zin. Een wasmand, licht en wendbaar en met een kussen er in een heerlijk mandje voor onze zoon.
Daarin lag hij uren te slapen terwijl zijn vader zijn poppetjes schilderde en zijn moeder even wat anders deed.
Het was heerlijk om Lucas af en toe even over te dragen. Door Aarts gezondheid kwam een groot deel van de verzorging op mijn schouders terecht. Maar regelmatig liep ik met een wasmand met baby naar zolder, naar Aarts domein waar hij met liefde ontvangen werd. Dan parkeerde Aart de wasmand dicht bij zich in de buurt zodat hij bij een kik van Lucas zijn hand maar hoefde uit te steken om hem te troosten.
Soms kwam ik even kijken, dan knuffelde ik met Aart terwijl we het er over hadden hoe verliefd we waren op dat kleine pakketje in die mand. Aart kon uren zitten kirren boven dat geïmproviseerde wiegje en voerde als Lucas wakker was hele gesprekken met hem.
Soms verdenk ik hem er van dat hij zo veel mogelijk liefde in dat kleine mannetje wilde stoppen alsof hij wel voorvoelde dat hij er niet tot altijd bij zou zijn om dat rustig aan te doen. Hij was verkocht vanaf het eerste moment en verknocht vanaf het moment dat Lucas tegen zijn gehavende blote borstkas aankroop op de neonatologie.
Bang hem te laten vallen riep Aart mij altijd als het tijd was Lucas weer op te halen. Omdat hij honger had, een schone luier moest of gewoon omdat Aart moe was. Dan liep ik met het kleine vrachtje weer naar beneden.

Op zolder staat een wasmand met een kussentje er in. Vergeten door de scheurende tijd. Een kind dat die wasmand al lang ontgroeid is en zonder papa die op hem past.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s